MOSAIC RECERCAT: PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL

Dissabte, 4 maig 2024
hora: 
17:00
Presentació del projecte de l’inventari de Danses Vives a Catalunya.
Esbart Català de Dansaires
Lloc: 
Casal Pere Quart, Rambla 69
Població: 
Sabadell
Preu: 
Gratuït

L'Inventari de Danses Vives de Catalunya és un projecte d’identificació, documentació, difusió i promoció de la dansa popular i tradicional catalana com element del patrimoni cultural immaterial.

L’Inventari de Danses Vives de Catalunya és una iniciativa conjunta de l’Esbart Català de Dansaires i de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Culturals de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Ha comptat amb la participació econòmica de l’Obra Social de “la Caixa”.

S’emmarca en el procés de promoció del patrimoni cultural immaterial promogut des de la Direcció General que n’ha fixat els criteris de descripció i ha facilitat la seva difusió a través del portal dansesvives.cat.

Mitjançant aquest assessorament, i l’exemple d’altres inventaris promoguts per la Generalitat de Catalunya (IPCITE, Immaterial Penedès, Vallès i l’Inventari del Patrimoni Etnològic del Montseny), l’Esbart Català de Dansaires ha estat treballant en una catalogació de les danses festives que en l’actualitat es ballen al país. Aquesta catalogació de balls es concep com el pas previ a la seva documentació, difusió i promoció.

Amb aquesta iniciativa, l’Esbart Català de Dansaires (Creu Sant Jordi i la Medalla d’Honor de Barcelona) renova el seu compromís amb la recerca acadèmica i la producció bibliogràfica entorn la dansa catalana. Una voluntat que es remunta als mateixos orígens de l’associació (1908), quan un grup de persones decidí crear un grup de documentació i difusió dels balls catalans. Joan Amades, president de l’Esbart i impulsor de la seva Biblioteca (1926), en fou un dels màxims còmplices.

Imatge aleatòria