2a edició dels Premis Joan Burés i Vidal.

Dimarts, 30 abril 2024
Premi Joan Burés i Vidal, un premi pioner de dansa d'arrel nascut a Sant Fruitós de Bages.

Aquest diumenge dia 28 d’abril va tenir lloc la segona edició del Premi Joan Burés i Vidal, organitzat per l’Esbart de Som riu d’Or al poble de Sant Fruitós de Bages i amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Fruitós de Bages i l’Agrupament d’Esbarts Dansaires.

L'objectiu d'aquest premi és fomentar la creació i desenvolupament de la dansa tradicional Catalana, mantenint els orígens de la dansa d'arrel i actualitzant-la quan es consideri oportú.

En una altra línia, també es vol fomentar la divulgació de la dansa a les escoles del nostre país, principalment a primària, però també a secundària.

Aquest any, varen arribar a la Gala final, quatre propostes coreogràfiques, dues d'elles d'en Joan Maria Segura, que formaven part de l'espectacle Ventura que va estrenar l'Esbart Santvicentí aquest any passat. Una altra proposta de les coreografies Cristina Soler i Judit Corcoy amb una reinterpretació de la coreografia La polca de Peret Blanc i Jan Vila, dansada per l'esbart Marboleny de les Preses, finalment la proposta Havanera del Nord, coreografia d'Anna Llobet i Sònia Serra, interpretada per l'Esbart Manresà.

Els creadors varen poder defensar també les seves propostes en un debat previ molt interessant conjuntament amb els membres del jurat a la mateixa platea del teatre del Casal Cultural. Tal com diuen les normes del premi, el jurat tècnic va avaluar les propostes a porta tancada i els ballarins van representar la coreografia amb vestuari neutre, amb malles o faldilles no massa llargues o voluminoses, per poder observar la totalitat dels moviments dels cossos. El jurat no va avaluar la qualitat interpretativa del grup, sinó la coreografia.

Posteriorment, en la Gala que es va fer al cobert de la màquina de batre del mateix poble, es varen tornar a representar les propostes amb vestuari propi i la posada en escena completa, resultant com a guanyadora, la proposta anomenada "càpsula 5" del coreògraf Joan Maria Segura, interpretada per l'Esbart Santvicentí. Es tracta d'una creació sobre el ball de l'homenatge que va agradar per la seva vistositat des de la senzillesa.

Des de l'organització varen posar en relleu el gran nivell de les altres propostes amb diferents mirades a la tradició i la dansa d'arrel des de la tradició més clàssica a la més contemporània.

Pel que fa a la línia de recursos pedagògics varen presentar proposta: l'Albert Palau Sobirà i Gerard Calderó, de l'Esbart Dansaire Sícoris de Lleida, amb una proposta amb la finalitat principal de conèixer, valorar i aprendre a estimar la nostra cultura i tradicions a través de la dansa, la cançó i les arts plàstiques, entre altres, apropant tots els vessants culturals, folklòriques i tradicionals que ens ofereix el nostre petit país i més concretament la ciutat de Lleida.

Una proposta d'Aida Cortés dels PICACRESTES, Colla Dansaire del Prat de Llobregat, que vol donar a conèixer la cultura tradicional i la dansa tradicional en particular, en especial els balls propis del Prat de Llobregat, la intenció és implementar el projecte als centres educatius amb els quals s'arribi a un acord, a les classes de 5è de primària i 2n d'ESO.

L'Escola Montserrat de Sant Salvador de Guardiola, amb un projecte des de la mateixa escola, amb l'objectiu de conèixer diferents danses tradicionals arrelades al territori i fer les propostes didàctiques necessàries per no només treballar les danses, sinó conèixer els aspectes culturals vinculats a elles. 
 
Xavier Piñol Garcia i Santi Serratosa amb la proposta: La percussió corporal com a eina per introduir la sardana i la sonoritat de la cobla a l'ESO i crear una activitat que permeti a l'alumnat i els/les adolescents, viure una experiència atractiva i emocionalment positiva, vers la sardana i la cobla i que faciliti l'aparició d'un interès posterior per aproximar-se, de forma més específica, a aquests continguts.

I finalment la proposta guanyadora de l'Esbart Joaquim Ruyra de Blanes, un projecte amb un objectiu amb diversos fronts. Primer, per donar a conèixer un patrimoni i una manera d'entendre la tradició com és la dels Països Catalans, a través de les seves danses i melodies més representatives.

Però, alhora, donar tot un seguit de material a mestres i professors per, si ho creuen convenient, utilitzar-ho com a eines pedagògiques, per a psicomotricitat, llenguatge musical, llengua i totes les aplicacions imaginables per a aquest tipus de material. 

Es varen registrar més de 500 vots del públic que omplia el cobert de la Màquina de Batre de Sant Fruitós de Bages, en una Gala en què l'esbart amfitrió, Som Riu d'Or, va ballar el Ball del Puro i La legió d'honor, aquesta darrera, és una coreografia del mestre homenatjat Joan Burés i Vidal.
Va ser una gala dinàmica i plena d’emocions que va acabar amb regust de més en una nova edició.
Imatge aleatòria